ASU Exterior Solar Panels BIM Rendering BIM actual
Project Location

Boone, North Carolina

Project Team
Appalachian State University
Owner

Appalachian State University

Rodgers Builders
Contractor

Rodgers Builders

LS3P Associates
Architect

LS3P Associates

Appalachian State University - Beaver College of Health Science

Electrical construction started in October 2016, and the first item addressed was the building footprint, which had to be raised 10 feet above the surrounding flood plain. This was the first of many challenges we faced during construction of the building, so, from the very beginning, coordination between the electrical underground and the foundation contractor became of major importance.

Electrical construction started in October 2016, and the first item addressed was the building footprint, which had to be raised 10 feet above the surrounding flood plain. This was the first of many challenges we faced during construction of the building, so, from the very beginning, coordination between the electrical underground and the foundation contractor became of major importance. 

In North Carolina, nature plays an important role in any construction project, and this one was no exception. There were multiple weather delays that directly affected progress. The structure of the building and its concrete slabs were delayed, as was the interior buildout. Coordination between the trades was a daily effort to overcome at least some of the delays caused by weather.

As is the case with most projects today, manpower was another serious issue. The building was being dried in and the interior finishes began in multiple areas on multiple floors, quickly creating a manpower crunch. WB Moore extensively used prefabricated, in-wall rough-ins to combat this. There are approximate 5,000 in-wall devices that were fabricated in a factory and shipped to the jobsite for installation. 

When a building starts behind schedule, deadlines get pushed. Many schedule changes and modifications kept managers and supervisors constantly adjusting plans to determine the best use of labor and material resources. Both our field and office teams were up to the task, allowing this project to be released on time for classes to begin in the fall of 2018. 

This project had many new systems incorporated into its work scope, including an integrated photovoltaic system, a radio-frequency shielded room, a snow-melt system and a traffic control system.